top
 

Referat, internat for koordineringsgruppe d. 19.-20. nov. 2009

DMCG-PAL

Internat for koordineringsgruppe for kliniske retningslinjer (KKL) og forretningsudvalg (FU) 19.-20- november 2009, Lyngby-Tårbæk Vandrehjem, Rådvad v. København.

REFERAT (v. Helle Timm)

Baggrund:

For at få en god start på arbejdet med kliniske retningslinjer havde FU planlagt et program over to dage for de personer, der inden en given frist, havde meldt sig til arbejdet i en koordinationsgruppe. FU havde blandt interesserede tilladt sig at udvælge folk med afsæt i følgende kriterier:

· erfaring med og indsigt i det palliative kliniske felt

· erfaring med arbejdet med kliniske retningslinjer

· institutionstyper

· faglig baggrund.

Deltagere:

Fra koordinationsgruppen for kliniske retningslinjer (KKL): Lars Clausen, Bent Enig, Ulla K Jessen, Kirsten R Justesen, Kirsten Kopp, Inge Merete Manuel, Svend Saalbach Ottesen og Birgit Villadsen.

Fra FU: Mogens Grønvold, Mai-Britt Guldin, Henrik Larsen, Lene Jørgensen, Helle Timm.

Fra den nyeetablerede KKL var følgende forhindrede i at deltage: Herdis Hansen, Birte Hedal, Roar Maagaard, Marianne Marie Vinther og Annemarie Salomonsen.

Liste over KKL vedhæftes/fremgår af hjemmesiden (http://www.pavi.dk//kvalitetssikring/DMCG-PAL — og senere under DMCG.dk)

Program:

Programmet blev gennemført som to dages internat og ideen bag var dels at give KKL (og FU) fælles fodslag ift arbejdet med kliniske retningslinjer (bl.a med inspiration fra tre kompetente oplægsholdere) og dels at få lagt en plan for det videre arbejde.

Program vedhæftet/fremgår af hjemmesiden (www.pavi.dk/kvalitetssikring/DMCG-PAL)

Torsdag formiddag

Præsentationsrunde samt introduktion til DMCG.dk og DMCG-PAL, inkl. Database v. formand for DMCG-PAL, Henrik Larsen og formand for styregruppen for den planlagte palliative database, Mogens Grønvold.

Torsdag eftermiddag

Introduktion til det nationale arbejde med kliniske retningslinjer med særlig vægt på gennemgang af arbejdsprocessen, evidensgraduering og forudsætninger for at kunne indgå i dette arbejde, v. klinisk sygeplejespecialist, cand.scient.soc. og ph.d studerende Henriette Vind Thaysen.

Erfaringer med arbejdet med kliniske retningslinjer i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi med særlig vægt på den overordnede proces og det samlede udbytte i det faglige felt som helhed v. overlæge, ph.d. Ulla Breth Knudsen.

Introduktion til Den danske Kvalitetsmodel (DDKM) og de få standarder for palliativ indsats, den indeholder (to for hospitaler og tre for primær sektor) v. Ulla Breth Knudsen, Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS). Ulla konkluderede at de planlagte arbejde i DMCG-PAL passer fint ind i DDKM arbejdet.

Slides fra samtlige oplæg denne eftermiddag ligger på hjemmesiden.

Torsdag aften

Efter middag havde vi en uformel drøftelse af væsentlige punkter, der var kommet op i løbet af dagens indlæg og debat. Punkterne var også afsæt for fredagens arbejde:

· DMCG strukturen som udgangspkt for arbejdet med retningslinjer — fordele og ulemper (samt relation til andet nationalt kvalitetsarbejde)?

· Er der områder i det palliative kliniske arbejde, der ikke er egnet til/kalder på kliniske retningslinjer?

· Er der (omvendt) områder, hvor der særligt er behov for kliniske retningslinjer (fordi der er særlig meget viden eller fordi der er særlige udfordringer/problemer)?

· Skal der primært tages afsæt i eksisterende/internationale retningslinjer — eller udarbejdes danske?

· Hvor skal ambitionsniveauet lægges ift evidens og konsensus?

· Skal der primært tages afsæt i det specialiserede niveau — eller i hele feltet?

· Skal retningslinjerne primært være monofaglige eller tværfaglige?

· Kommissorium, opgaver og arbejdsplan for KKL? Herunder:

· Prioritering af emner/områder til en start

· Beskrivelse af arbejdsproces fra skabelon til kvalitetssikring og revision

Fredag morgen

Erfaring med udarbejdelse og formidling af kliniske retningslinjer i Dansk Cardiologisk Selskab med særlig vægt på at satse på bredde, ejerskab og implementering frem for elitært person- og evidenshierarki v. overlæge, dr. med. Christian Hassager.

Se hjemmesiden + evt. www.cadio.dk

Resten af fredagen

KKL og FU fortsatte alle drøftelser i ét forum og følgende blev besluttet:

1. Der satses på at få arbejdet i gang, på tværfaglighed, konsensus samt medejerskab — og i første omgang med afsæt i den specialiserede viden, men med inddragelse i arbejdsgrupperne af folk med erfaring fra basis.

2. Der skal i gangsættes arbejde med kliniske retningslinjer på følgende områder (primært bestemt af antal interessetilkendegivelser og vurderet relevans for ptt./pårørende):

Emne for arbejdsgruppe — klinisk retningslinje

Tovholder/kontaktperson mellem KKL og arbejdsgruppe

Antal fagpersoner, der har vist interesse for at arbejde med dette emne

Palliative forløb

Ulla K. Jessen

5

Pårørende og efterladte

Kirsten Justesen

5

Smerter

Lars Clausen

9

Angst og uro

8

Obstipation

4

Kvalme

Kirsten Kopp

5

Træthed

2

Dyspnø

Marianne Spile

7

Delir

Birgit Villadsen

2

Psykologiske belastninger

Inge Merete Manuel

Den døende patient

Svend Saalbach Ottesen

Hjernetumor + kognitive forstyrrelser

4 + 3 = 7

PAVI kan evt. tilbyde at skabe overblik over, hvilke kliniske retningslinjer, der p.t. anvendes på de godt 30 specialiserede institutioner (hospicer, teams og enheder).

3. Udvælgelse af medlemmer til arbejdsgrupper sker nationalt og skal tage afsæt i, hvem der har vist interesse (jf. den eksisterende liste), men under hensyntagen til gruppens samlede kvalifikationer samt under hensyntagen til ledernes nødvendige prioriteringer på de enkelte arbejdssteder. I sammensætning af grupperne skal både sikres kvalifikationer ift arbejdet med retningslinjer (ikke mindst metoder til kritisk litteraturgennemgang og til opnåelse af konsensus ) og viden om og erfaring med det kliniske palliative felt. Ca. 10 medlemmer i hver gruppe.

4. KKL mødes igen den 8. december 2009 kl. 10 — 17 i Odense. Inge Merete sørger for lokale og bestiller frokost og I hører nærmere via PAVI. Efter ønske fra KKL deltager repræsentanter fra FU indtil videre i KKLs møder. Den 8.12. deltager Henrik Larsen og Helle Timm (evt. ikke helt til kl. 17).

Foreløbig dagsorden til KKL møde 8. december:

· Præsentation

· Drøftelse af udkast til kommissorium (nyt udkast fra FU)

· Drøftelse af økonomiske ressourcer (HL + HT)

· Konstituering af KKL og formand (Birgit Villadsen) samt valg af næstformand

· Udkast til arbejdsproces i de enkelte arbejdsgrupper (start, arbejdsformer, høring/kvalitetssikring, godkendelse, revision/opfølgning samt udarbejdelse af skabelon for arbejdet med kliniske retningslinjer) — oplæg fra BV?

· Udpegning af medlemmer til de enkelte grupper

· Planlægning af seminar i Vejle 14. januar for alle, der skal involveres i de første arbejdsgrupper (FU har hovedansvaret for dette møde)

· Plan for møder i 2010

· Evt?