top
 

Brev til alle tilmeldte, DMCG-PAL

15. december 2009. HT

Kære alle, der har meldt om interesse for at indgå i DMCG-PALs koordinations- og arbejdsgrupper om kliniske retningslinjer og uddannelse indenfor palliation.

Hermed orientering om, hvordan processen skrider frem:

Ca. 120 fag personer har meldt positivt tilbage på forretningsudvalgets (FUs) forespørgsel om interesse for at indgå i det videre arbejde. På nogle få institutioner har man valgt at vente med en tilbagemelding til arbejdet var nærmere skitseret. Der er blevet peget på ca. 30 emner for arbejdet med kliniske retningslinjer.

Kliniske retningslinjer for palliativ indsats i Danmark

Blandt de interesserede fag personer har FU udpeget en koordineringsgruppe (KG) (navne vedhæftet) for arbejdet med kliniske retningslinjer. Forretningsudvalg og koordineringsgruppe mødtes 21. + 22. november samt 8. december 2009: Det er besluttet at de kliniske retningslinjer skal tage udgangspunkt i specialiseret viden, men kunne bruges af hele feltet og at målgruppen er kræftpatienter og deres pårørende. I første omgang igangsættes fem arbejdsgrupper, der i løbet af et år gennemgår eksisterende viden og udarbejder retningslinjer. Herefter i gangsættes løbende nye grupper. De fem første grupper er valgt udfra relevans og interesse — og er altså kun en begyndelse. Men det har været nødvendigt at prioritere af hensyn til ressourcer (på arbejdspladserne og til dækning af udgifter til transport m.v.).

De fem første arbejdsgrupper skal — med afsæt i specialiseret viden og kræftpatienter - udarbejde retningslinjer for:

Emne klinisk retningslinje

Kontaktperson fra

koordineringsgruppen

Antal personer, der har meldt sig

Mangler p.t.

Palliative forløb

Ulla K. Jessen

Ulla.k.jessen@hospice.regionsyddanmark.dk

10

fysioterapeut

præst

- gerne Region Nord

Pårørende, inkl. efterladte

Kirsten Justesen

krj@hospice-aalborg.dk

5

andre faggrupper end sygeplejersker

Smerter

Lars Clausen

lmcl@regionsjaelland.dk

9

læger

fysioterapeut

psykolog

- gerne Region H og Midt

Dyspnø

Marianne Spile

ms01@bbh.regionh.dk

7

- evt. Region Sjælland

Kognitive forstyrrelser, inkl. hjernetumorer

Kirsten Kopp

Kirsten.Kopp@hospice.regionsyddanmark.dk

7

læge

Fysioterapeut

psykolog

Arbejdet i koordineringsgruppen og i arbejdsgrupperne — samt forudsætning for deltagelse i begge dele — er nærmere beskrevet i udkast til kommissorium (vedhæftet) samt i en skabelon for arbejdsprocessen med retningslinjer (vedhæftet). Heraf fremgår det, at arbejdsgrupperne sammensættes ud fra ønsket om at sikre en høj faglig standard, tværfaglighed og ejerskab på tværs af landet: Der skal (så vidt muligt) i hver gruppe være personer med ekspertise indenfor forskellige fag, personer med metodisk kendskab (bl.a. til kritisk litteraturgennemgang) samt en vis fordeling på tværs af landet.

Har du allerede meldt dig til en af de fem grupper, bedes du melde tilbage til KG-kontaktpersonen (jf. ovenfor), hvorvidt du stadig er interesseret og hvilke forudsætninger, du evt. har (jf. ovenfor). Har du ikke tidligere vist interesse for et af de fem emner, men gerne vil være med nu, kan du ligeledes kontakte KG — og beskrive, hvormed du evt. særligt kan bidrage (vedhæftet liste over, hvem der p.t. har vist interesse for de fem emner)

Vi forudsætter, at du/I har clearet med jeres pågældende arbejdsplads/leder, hvem der melder tilbage ift. de fem udvalgte grupper. Tilbagemeldingen skal gives til kontaktpersonerne ovenfor senest den 12. januar 2010.

Planlagte møder i foråret:

14. januar 2010, kl. 10 — 16, Sct. Maria i Vejle:

Koordineringsgruppen (KG) for kliniske retningslinjer: Her besluttes den endelige bemanding af arbejdsgrupper og opstartsmøde samt arbejdsgruppemøder planlægges herefter. Endvidere konkretiseres konsensusmetoden.

11. marts 2010, kl. 10 — 16, Vejle - Opstartsmøde:

De fem arbejdsgrupper for kliniske retningslinjer, KG samt dele af FU: Introduktion til arbejdet med kliniske retningslinjer — herunder proces og indhold.

8. — 9. april 2010, sted?:

De fem arbejdsgrupper og KG: Uddannelsesdage vedr. proces og indhold i arbejdsgrupperne — herunder kritisk litteraturgennemgang og evidens samt konsensuskonferencer.

4. juni 2010, kl. 10 — 16, PAVI, København:

KG holder møde.

Årsmøde — tid og sted ikke fastsat:

DMCG-PAL årsmøde skal samle fagfolk om arbejdet med kliniske retningslinjer, uddannelse og forskning og bl.a. fungere som endelig høring.

Uddannelse i palliation i Danmark

FU har prioriteret igangsættelse af ovenstående og indkalder derfor først i januar/februar interesserede til koordineringsgruppe og arbejdsgrupper vedr. uddannelse. FU påregner at mødes en dag med den nye koordineringsgruppe og at der her nedsættes monofaglige arbejdsgrupper med de, der har meldt sig.

Yderligere informationer og evt. spørgsmål

Der er for 2010 bevilget kr. 700.000 til DMCG-Pal, heraf kr. 300.000 til arbejdet med kliniske retningslinjer — samt herudover kr. 400.000 til arbejdet med Palliativ Database. En del af midlerne bruges til at ansætte en fuldtids akademisk sekretær, der skal servicere 1. FU, 2. KG/arbejdsgrupperne og 3. Palliativ Database. Sekretæren ansættes på Forskningsenheden for Palliativ Medicin, BBH!

Der etableres i begyndelsen af 2010 en hjemmeside for DMCG-PAL, under DMCG.dk. Dette arbejde foregår i samarbejde med PAVI, der også — og indtil videre — formidler nyt om DMCG arbejdet, jf. http://www.pavi.dk/. Her kan I også læse nærmere om, DMCG struktur, medlemmer i udvalg og arbejdsgrupper m.v.

Har I spørgsmål og kommentarer til ovenstående er I velkomne til at kontakte KG (jf. vedhæftede liste) eller FU.

Med venlig hilsen

Forretningsudvalget, DMCG- Pal