top
 

Om kliniske retningslinjer

En klinisk retningslinje defineres som, ”Systematisk udarbejdede udsagn, der kan bruges af fagpersoner og patienter, når de skal træffe beslutning om passende og korrekt sundhedsfaglig ydelse i specifikke kliniske situationer. Det systematiske henfører til, at retningslinjens indhold, anbefalinger og indikatorer baserer sig på den bedste tilgængelige viden (evidens). Kvaliteten af den kliniske retningslinje har derfor direkte betydning for den kvalitet, patienten tilbydes (Center for Kliniske Retningslinjer).”

I Danmark er der ikke udarbejdet nationale kliniske retningslinjer inden for den palliative indsats. Palliativt Videncenter har i samarbejde med DMCG-PAL's Sekretariat indsamlet nuværende lokale kliniske retningslinjer, som kan ses på PAVI's hjemmeside: Kliniske retningslinjer i DK

Arbejdet med at udarbejde nationale kliniske retningslinjer er gået i gang og derhar været stor opbakning fra alle institutioner og faggrupper i det specialiserede palliative felt. Bådei DMCG-PAL og blandt lederne i de specialiserede institutioner er der fokus på kvalitet og herunder på arbejdet med at udvikle kliniske retningslinjer for den palliative indsats.

I uge 47 2009 blev der i DMCG-PAL regi gennemført to dages internat med fokus på at etablere arbejdsgrupper til udarbejdelse af retningslinjer på foreløbig5 områder.

I uge 48 2009 holdt Ledergruppen for hospice, palliative team og — enheder to dages seminar i Ry, hvor de diskuterede kvalitet, kerneydelser og retningslinjer.

I 2010 blev der således blevet etableret 5 arbejdsgrupper: smerter, dyspnø, kognitive forstyrrelser og hjernetumorer, pårørende og efterladte, patientforløb.

I 2011 er der etableret yderligere fire nye arbejdsgrupper:lymfødem, obstipation, delirium og de sidste 48 timer.